IBC

Årsager og behandling af svimmelhed

[vc_row css=”.vc_custom_1516108203404{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1516108176307{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column_text]Der er en stor del danskere, som dagligt lider under svimmelhed, hvorfor det også er en nødsaget force blandt fysioterapeuter. Det kan opstå på baggrund af flere punkter og problematikker i balancen, og derfor kan behandlingen også adskille sig. Herudover findes der flere typer af svimmelhed, hvor der nogle steder kun er få fysioterapeuter, der evner behandlingen. Her kan du læse mere om både årsager og behandling af svimmelhed, samt enkeltstående råd til hvad du selv kan gøre.

Hvordan opstår svimmelhed?

Den mest almene årsag til svimmelhed opstår typisk grundet problemer i nakken påvirket af de øverste led. Her kan en meget spændt nakkemuskulatur i høj grad være årsagen bag. Herudover kan andre grunde som hjerteproblemer eller blodtrykket være en årsag bag. Svimmelhed kan i høj grad også skyldes dysfunktion på balanceorganet, nærmere det indre øre, ved diagnoser som f.eks. løse øresten, Morbus Menière m.fl. Det kaldes vestibulær svimmelhed.

Uanset om man har en svimmelhed grundet dysfunktion på det indre øre eller nakkespændinger, kan det medføre meget stress og angst i hverdagen. I forlængelse heraf ser man også depression som værende en del af symptomerne.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er svimmel?

Går du og er svimmel, er fysioterapi for de fleste det rigtige svar. Fysioterapi kan gå direkte ind og behandle svimmelheden og samtidig se dybt ned i symptomerne.

Grundet at svimmelhed kan opstå på baggrund af flere årsager, er det som udgangspunkt en god ide altid lige at komme forbi sin egen læge som det første. Her vil lægen henvise til en fysioterapeut, hvis de ser det hjælpsomt. Derfor er det vigtigt, at du finder en klinik, hvor behandlingen er en del af både erfaringen og kompetencerne. Her tilbyder jeg i IBC Fysioterapi en lang række behandlinger, som kan nedsætte din svimmelhed og, såfremt den er kronisk, hjælpe dig med leve med den og forebygge forværring. Du kan læse om mine behandlinger her.

Hvordan kan fysioterapi hjælpe mig?

En fysioterapeut vil helt konkret hjælpe dig, ved først at tage en samtale med dig om hvordan svimmelheden er, og hvordan det kommer til syne. Derfor vil den første del af behandlingen bestå i en del samtale, således at fysioterapeuten kan indsnævre og belyse årsagen bag din ubalance. Det er også vigtigt at være sikker på, at der ikke er alvorlige grunde til din svimmelhed. Herefter undersøges du grundigt ved test på både nakke, skuldre, øjenbevægelser m.m.

Cervikogen svimmelhed

Bunder din ubalance i problemer med led og muskler, kaldes det for cervikogen svimmelhed. Dette er en af de mest hyppige grader af svimmelhed, og bør blive behandlet ved en god fysioterapeut. Finder fysioterapeuten cervikogen svimmelhed som årsag, kan du her få hjælp til effektive øvelser. Det kan her både være en ubalance som er nem eller svær at få væk. Derfor er det vigtigt, at du har en tålmodig indgangsvinkel, hvor du er parat til at lave hjemmeøvelserne, du får givet af din fysioterapeut.

Indre-øre-betinget problem som årsag til svimmelhed

Skulle din fysioterapeut mistænke, at svimmelheden skyldes en vestibulær problematik af f.eks. Løse øresten, kan det blive specialtestet. Her kan der være tale om dysfunktioner på balanceorganet, den vestibulære sans. Vestibulær sansen registrerer dine bevægelser, især ved hovedet, herunder omdrejningerne. Ved en nedsat vestibulær sans kan det ses i form af bl.a. svimmelhed og balanceproblemer.

Hvor stort set alle fysioterapeuter tilbyder behandling af cervikogen svimmelhed, er jeg en af de få privatpraktiserende fysioterapeuter, der tilbyder behandling af vestibulær svimmelhed. Dette er en af mine helt store kompetencer.

Det er en fordel hvis du er undersøgt ved egen ørelæge inden fysioterapeutisk behandlingsforløb.

Råd til både at forebygge og behandle svimmelhed

Selvom man ikke altid er herre over, hvordan og hvorledes svimmelhed indtræffer og påvirker balancen, er der både gode råd til forebyggelse og behandling af svimmelheden.
Ofte er balancetræning ved enten et vippe- eller balancebræt en god træning ved generel svimmelhed. Ved vestibulær svimmelhed kan der være nok balancetræning i at gå en tur eller i at lave let fysisk aktivitet.

Her er de generelle råd, der er værd at følge opstillet:

  • Er du udsat for svimmelhed, bør du som det første søge læge, som herefter kan henvise dig til en fysioterapeut.
  • Husk at vælge en fysioterapeut, der har de bedste evner til behandling af netop din svimmelhed.
  • Er problemet i tilknytning til øresten, kan IBC Fysioterapi være stærk hjælpsomt og spare dig for en masse ventetid.

Har du brug for en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med at komme af med svimmelhed, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg sørger for at yde den absolutte bedste hjælp, hvor erfaringen er høj, og svimmelhed står som en af mine kompetencer. Du kan få fat i mig her under Kontakt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]